dimecres, 7 de desembre del 2011

El servei militar del "fill del campaner' (1931)


En Josep Pinart i Font, el campaner, va haver de prescindir durant un temps de l’ajut que el seu fill li donava a l’hort, a l’església i al campanar. Sis anys més tard d’haver arribat a Santa Maria, en Bartomeu va haver d’incorporar-se al servei militar. Nascut el 1910, era de la lleva del 31 i s’estava al quarter d’artilleria que hi havia al carrer Lepant, de Mataró, que s’entrava pel costat de l’estació, on hi havia els comandaments militars.
Veient la fotografia de soldat d’en Bartomeu Pinart, sabem que era de 8è Regiment d’Artilleria Lleugera, tal com indica el barret de soldat –amb un 8L– i el cinturó, amb la bomba flamígera.

Fotografia del 8è Regiment d'Artilleria Lleugera, de Mataró (1931).
En Bartomeu és el primer, començant per l'esquerra,
de la segona fila dels soldats ajaguts









Un cop proclamada la República, a La Vanguardia, del 5 de juliol de 1931, pàgina 7, hi trobem l’ordre general de lliurament de les noves banderes de l’exèrcit. Així, en l’ordre s’esmenta que: Con las fuerzas de la guarnición y el Regimiento de Artillería Ligera número ocho, que vendrá de Mataró, se organizarán tres brigadas a mis órdenes. Una de infantería, una de Artillería y otra de Caballería a las que quedarán afectas la unidades que se indican a continuación (...), El general de la División, Eduardo López de Ochoa”
Per tant, el 8è Regiment d’Artilleria Lleugera participà, juntament amb molts d’altres, a l’acte de lliurar les noves banderes, les republicanes, i de retirar les antigues, les nacionals, així com a la desfilada que es va fer després i que es realitzà en dues fases: primer, pel passeig de Gràcia i, després, davant de l’estàtua del general Prim, al parc de la Ciutadella.
Tot i no saber gaire cosa més d’aquest 8è Regiment, un any més tard, a La Vanguardia del dissabte 24 de setembre de 1932, també hi trobem el següent: Noticias militares: a las 20'58 de hoy y a la 1'13 de mañana, en dos trenes militares marcharán a Vilajuïga las fuerzas del séptimo regimiento de artillería ligera, grupo de información número 2 y parque divisionario número 4, practicando ejercicios de tiro al blanco en la sierra de Castellar. En el mismo sitio efectuará sus ejercicios el octavo regimiento de artillería ligera, que saldrá hoy de Mataró para Figueras en un tren militar y en otro especial.”
Per tant, és molt probable que en Bartomeu Pinart participés també en aquesta marxa cap a Figueres, atès que aleshores el servei militar durava dos anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada